Bilgisayarli Muhasebe

Hesap plani sistemini olusturan, beyannameye esas teskil eden bilgi ve belgelerin intikalini saglayan, beyannameleri düzenleyen bilgisayari kullanan, defterleri mevzuata göre tutan, firmanin kredi ve cari hesap durumunu takip eden, koordinasyon saglayan yazisma ve raporlari yazan, Sosyal Güvenlik Kurumu islemleri hakkinda bilgi sahibi olan nitelikli kisidir.
Görevleri
• Hesap plani sistemini olusturmak.
• Beyannameye esas teskil eden bilgi ve belgelerin intikalini saglamak.
• Beyannameleri düzenlemek.
• Bilgisayar kullanmak.
• Defterleri tutmak.
• Firmanin kredi ve cari hesap durumunu kontrol etmek.
• Koordinasyon saglamak.
• Yazisma ve raporlari yazmak.
• Sosyal Güvenlik Kurumu ve ISKUR bildirgelerini hazirlamak
Meslek Elemaninda Aranan Özellikler
• Meslek ile ilgili bilgi birikimi ve becerilere sahip olmak
• Dikkatli olmak
• Dürüst olmak
• Etkili ve güzel konusmak
• Güler yüzlü olmak
• Insan iliskilerine özen göstermek
• Ekip çalismasina uygun olmak
• Yeniliklere açik olmak
• Sir saklayabilmek
• Isleri zamaninda bitirmek
• Is yeri çalisma prensiplerine uygun davranmak
• Meslegi ile ilgili etik ilkelere uygun davranmak
Çalisma Ortami Ve Kosullari
Muhasebe hizmetleri genellikle büro ortaminda yürütülmektedir. Temiz büro ortamlarinda, isçi sagligi ve isçi güvenligi açisindan önemli bir risk bulunmamaktadir. Muhasebe de kullanilan bildirge ve beyannameler günlü oldugundan, vergi ve yükümlülükler yerine getirilirken zaman çok önemlidir. Yükümlülüklerin gününde yerine getirilmesi zorunludur. Meslek mensuplarinin kazançlari, muhasebe ve mali müsavirlerin yasalarla düzenlenmis olan S.M.M.M.O (Serbest Muhasebeci Mali Müsavir Odalari) tarafindan bir tarife ile belirlenmektedir. Alt meslek gruplarinin kazançlari ise isyerlerine göre degisiklik göstermektedir.

Is Bulma Imkanlari Meslek mensuplari; muhasebe ve mali müsavirlik bürolarinda, dis ticaret ve finans kuruluslarinin ilgili departmanlari ile ticarî isletmelerin muhasebe servislerinde çalisabilirler. Ayrica her türlü kurulusun mali islerle ilgili bölümlerinde çalisabilirler. Meslegin oldukça genis bir çalisma alani mevcuttur

Egitim ve Kariyer Imkanlari
Meslek egitimi, ortaögretimde Anadolu ticaret ve ticaret meslek liselerinde verilmektedir. Bu okullardan mezun olanlar meslek yüksek okullarinin ilgili bölümlerine sinavsiz geçis yaparak ön lisans düzeyinde egitim alirlar. Ön lisans programini tamamlayanlar ÖSYM tarafindan yapilan dikey geçis sinavi?nda basarili olduklari takdirde alanlari ile ilgili lisans programlarina geçebilirler. Bu egitimden sonra ÖSYM?nin yapacagi sinav neticesinde basarili olanlar lisans düzeyinde egitim de alabilirler. Is yerlerinde belli bir süre çalisarak idari yönden de ilerleme saglamalari mümkündür. Ayrica, 3568 Sayili Kanun ile düzenlenmis olan serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müsavir, yeminli mali müsavir unvanlarini da belirli çalisma sartlarini yerine getirerek alabilirler.
www.100yilcpal.meb.k.12.tr